Mısır ancak insanlar tarafından ekilir ve bakılırsa gelişebilen doğada bulunmayan bir tahıl türüdür. Yaklaşık 10000 yıl önce Meksika yerlileri teosinte isimli bir otu geliştirip yetiştirmeye başlamışlar ve zaman içerisinde bugünkü mısır elde edilmiştir. Hayvan yemi için olanlar, tatlı mısır, cin mısır, unluk mısır çeşitleri vardır. Renkleride çeşitleri kadar çoktur. Dünyada buğday ve çeltikten sonra en çok tarımı yapılan tahıldır.
Amerikan yerlilerinin Maize adını verdikleri bu tahıl Kristof Kolomb’un 1493 te Amerika kıtasına yaptığı geziden dönerken yanında getirdiği tohumlarla ilk önce İspanya’ya, oradan Portekiz, Fransa ve İtalya yolu ile de tüm Avrupaya yayılmış. Portekizli denizciler ise Afrika, Hindistan ve Çin’e ulaştırmışlar.
Osmanlı devletine gelişi ise 17 yy. başı. Mısır üzerinden gelmiş ilk defa İstanbul’a. Mısır buğdayı, Mısır darısı denmiş adına. Zamanla buğday, darı kısmı bırakılmış sadece mısır kullanılır olmuş. İzmir yöresi ise mısır kısmını atıp darı demişler adına. Bu yüzdendir İzmirde sütlü mısır değil sütlü darı satılır sokaklarda. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu yöresinde ise lazut olarak tanınmış, Balkanlar da ise kokoroz.
Mutfağımızda bugün mısır unu kızartmalarda, ekmek olarak, muhlama ve kaçamak gibi birçok yöresel yemeklerde kullanılır. Ayrıca yok denecek kadar az gluten içerdiğinden çölyak hastalarınca da tüketilmesi uygun olan tahıllardandır.
Meraklısına Mısır Unlu Tarifler….
Muhlama
• 2 yemek kaşığı mısır unu
• 3 yemek kaşığı tereyağ
• 1-2 bardak sıcak su
• 250 gr kolot veya çeçil peynir.
Tereyağını erittikten sonra mısır ununu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Sürekli karıştırarak yavaş yavaş bir bardak sıcak su ilave edin. Muhallebi kıvamına gelince peyniri de ilave edip bir dakika kadar daha karıştırmaya devam edin. En kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin. Tereyağ ayrılıp üste çıkmaya başlayınca muhlamanız hazır demektir.
Katkısız Mısır Ekmeği
• 2 su bardağı mısır unu• 3,5 su bardağı su
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 tatlı kaşığı tuzMısır unu, tuz ve suyu derin bir kapta kek hamuru kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yağladığınız teflon tavaya dökün. Ağır ateşte üstü açık olarak altı kızarıncaya kadar pişirin. Omlet çevirir gibi çevirerek kalan yağı da ilave edin.
Yağladığınız bir tepside börek pişirir gibi fırında da pişirebilirsiniz ama tavadakinin lezzeti bizce daha güzel….
Bizim üretimimiz olan mısırlar A.B.D kökenli ata tohumudur (heirloom).
Beşer adet mısır taneciğinden yetiştirdiğimiz, üç sene boyunca çoğalttığımız türlerdir. Kesinlikle GDO lu veya hibrid değildirler. Koçanında kurutulur, elle ayıklanır, tekrar kurutulur ve öğütülür.