Hünnap’ın yakın akrabası olan ve bilinen en yaygın adı Çaltı, Sincandikeni veya Karaçalı olan bu bitkiyi dünya İsa dikeni veya Kudüs dikeni olarak tanıyor. Hz. İsa, çarmıha gerilmek üzere Kudüs’ün içinden geçerek Golgotha tepesine yürürken bu dikenli çalıdan yapılmış bir taç koymuşlar başına. Latince adı da bundan kaynaklanıyor. (Paliurus spina-christi)
Asırlardan beri ekinleri yabani hayvanlardan korumak için tarla kenarlarına dikilir, çok dikenli dallarından ise çitler yapılır. Odunumsu meyveleri ise birçok yabani hayvanın besin kaynağıdır. Meyveler Ağustos -Eylül aylarında olgunlaşır, Renkleri açık kahverengiye döndüğünde toplanarak kurutulur. Son zamanlarda yapılan tıbbi araştırmalarda ise kolesterol düşürücü özelliği olduğu gözlemlenmiş, ve daha fazla araştırma yapılması gerektiği ifade edilmiştir.
Yetiştiği Doğu Akdeniz coğrafyasının halkları ise boğmaca, isal, dizanteri gibi hastalıklarda ve ödem atmak amacı ile çay olarak tüketirler. Ayrıca nazarı önleyeceğine inanılır. Bilhassa Çukurova yöresinde çobanlar değneklerini, çiftçiler ise övendire denilen çubuklarını çaltı ağacından yaparlar, tohumlarından tespih yapmak de çok yaygındır.