Kadife Çiçeği – Marigold – Tagetes
Çok yönlü çiçekli bitkilerden biridir kadife çiçeği. Sebze bahçelerinde zararlı böcekleri kaçırdığı için bolca yetiştirilir. Bu özelliğinden dolayı doğal sebze ve meyve yetiştiriciliğinin vazgeçilmezidir. Birçok çeşidi vardır. Sıklıkla park ve bahçelerde görülen sarı ve turuncu kadife çiçekleri ( Tagetes Erecta) Hindistan’da ve Budist ülkelerde kutsal çiçek kabul edilip bilhassa tanrı ve Budha heykellerini süslemede ve tapınaklarda kullanılır. Aztekler Maya ve diğer Pagan dinleri de bu çiçeği kutsal kabul eder tanrılara sunarlar ve tütsü olarak da kullanırlardı. Güneş ve bereketin sembolü olarak bilinir.
Geleneksel tıpta ise kabızlık, kolik, gaz sancıları, bağırsak kurtlarını düşürmede, adet söktürücü olarak, kabakulak, öksürük, boğaz ağrısı soğuk algınlığı, ödem için kullanılır. Ayrıca sivrisinek kovucu etkisinden yararlanmak için cilde sürülür. Lapası egzama için kullanılır. Göz iltihapları ve göz yorgunluğu için göz banyosu olarak da faydalı olduğu söylenir.
Çiçek yapraklarından doğal boya elde edilir. Akvaryum balıklarının yemine karıştırılan sarı kadife çiçeği ununun bazı Japon balığı türlerinde daha canlı renklere neden olduğu yolunda araştırmalar vardır.
2012 de Bulgaristan da yapılan bir araştırmada (in-vitro) da kadife çiçeğinin serbest radikallere ve oksidativ stresse karşı başarılı olduğu ve anti-oksidan özelliğinin daha da araştırılması gerektiği vurgusu yapılmıştır.
Bu arada küçük bir uyarı birçok internet sayfasında kadife çiçeği ile ayn-ı sefa çiçeği karıştırılmakta hatta aynı bitki imiş gibi anlatılmakta. İkisi tamamen farklı bitkiler ve farklı çiçeklerdir etkileri de kullanımları da farklıdır.
Tıbbi bitkiler kullandığınız ilaçlar, yedikleriniz, içtikleriniz ve aynı zamanda kullandığınız başka tıbbi bitkiler ile etkileşim gösterebilir. Bu bitkilerin doğru kullanımları için doktorunuza veya fitoterapistinize danışmanızı öneririz. Sitemizdeki bilgiler (bloğumuz dahil) sadece bilgi amaçlı olup ürünlerimizi daha iyi tanıyabilmeniz içindir, herhangi bir tedavi şekli veya tavsiyesi değildir, sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Kaynak:
Francis, F.J., 1999. Colorants. Eagan Press, St. Paul, Minnesota, United States. 144 pp.
International Journal of Applied Research in Natural Products
Vol. 5 (2), pp. 19-25.
Directory of Open Access Journals
©2012. IJARNP-HS Publication
International Journal of Pharmacognosy and Phytochemical Research 2017; 9(7); 975-979 doi: 10.25258/phyto.v9i07.11166
Steiner, G., 1941. Nematodes on and associated with roots of marigolds (Tagetes hybrids). Proceedings of the Biological Society of Washington 54: 31–34.
Setshogo, M.P., 2005. Tagetes erecta L. In: Jansen, P.C.M. & Cardon, D. (Editors). PROTA (Plant Resources of Tropical Africa / Ressources végétales de l’Afrique tropicale), Wageningen, Netherlands.