Gül Hatmi – Alcea Rosea- common holyhock – stockrose
Güneybatı Çin anavatanıdır, zamanla tüm Asya ve Avrupa’ya yayılmıştır.
Ebegümecigillerden olup en eski çağlardan beri tedavi amaçlı olarak tüm bitki kullanılmıştır. Eski Çin mutfağında yer aldığı gibi Çin tıbbında da apse ve cilt yaralarında kullanılır. Zamanımızda ise çiçekleri çay olarak bilhassa üst solunum yolları enfeksiyonlarında öksürük yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Soğuk algınlığının başlangıcında tüketilmesi boğaz ağrılarını rahatlattığı gibi kuru öksürüğün yarattığı rahatsızlığı gidermekte yardımcı olur. Gülhatmi çayının her defa taze olarak hazırlanması tavsiye edilir. Almanya’da gülhatmi “eczacı” olarak anılmakta ve bahçesinde gülhatmi ve ebegümeci olan eve hastalık girmez derler.
Bergama Kültür ve Sanat Vakfının bastırdığı Osman Bayatlı tarafından yazılan “Şifalı Otlar ve Lokman Hekim “ broşürüne de Lokman Hekim ‘in bilhassa boğaz ağrılarında lapasının yapılarak boğaza sarılmasını tavsiye ettiği yazılır.
Osmanlı sarayında ise cariyelerin, gülhatmi ve ebegümeci çiçeklerinin kaynatılarak kıvamlı sularını durulama suyu olarak, saç kremi niyetine kullandıklarını yazar bazı tarihçiler. Nilgün Tatlı ise “ Geçmişten Günümüze Şerbetler” isimli kitabında Osmanlı sarayında yapılan şerbetlerin arasında gülhatmi şerbeti olduğundan bahseder.
Yapılan bazı araştırmalar gülhatmi lapasının, soğuk ve sıcak kompreslerle birlikte kullanıldığında emziren annelerde göğüs kanalı tıkanıklıkların (mastitis) giderilmesinde de yardımcı olabileceği ve bu konuda daha fazla araştırma gerektiği görüşünde.
Tıbbi bitkiler kullandığınız ilaçlar, yedikleriniz, içtikleriniz ve aynı zamanda kullandığınız başka tıbbi bitkiler ile etkileşim gösterebilir. Bu bitkilerin doğru kullanımları için doktorunuza veya fitoterapistinize danışmanızı öneririz. Sitemizdeki bilgiler (bloğumuz dahil) sadece bilgi amaçlı olup ürünlerimizi daha iyi tanıyabilmeniz içindir, herhangi bir tedavi şekli veya tavsiyesi değildir, sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Kaynak:
Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2nd ed.). Oxford: Butterworth-Heinemann.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871197/