fbpx

Tarhana Nedir? Tarhana Yapımı Tarifi ve Fiyatları

ev tarhana fiyatları, tarhana fiyatları 2019, tarhana fiyatları 2020, tarhana fiyatı 2018, yaş tarhana fiyatları, tarhana kilosu ne kadar 2019, 1 kg tarhana maliyeti, tarhana satanlar, tarhananın kilosu kaç lira 2019,

İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından özellikle yoğurdun uzun süre saklanabilmesi için yapılmış, taşıma ve saklama kolaylığı yanı sıra pişirme çabukluğu nedeni ile de zamanla Anadolu, Orta Doğu, Balkanlar ve diğer Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Ülkemizde özellikle kış aylarında günlük beslenmenin önemli bir parçasını oluşturan tarhana yoğurt ve tahıl karışımından elde edilen değerli bir besindir. Değişik ülkelerde değişik isimlerle anılan tarhana; Yunanistan’ da “trahanas”, Macaristan’da “hanu “ve Finlandiya’ “datalkuna” Irak’ta “kışk”, Türkistan’da “göce” gibi isimlerle bilinmektedir. Aslına bakarsak bilinen ilk “kuru” çorbalardandır.

En Lezzetli Tarhana  Tarifi Nasıl Yapılır

Buğday unu, yoğurt, soğan, kış aylarında bulunmayan biber, domates gibi sebzelerin ve baharatların karışımından elde edilen tarhana besin değeri son derece yüksek olan bir çorbadır. Bazı yörelerde tarhana yapılırken içerisine nohut, mercimek, mısır unu, süt ve yumurtada eklenmektedir. Pişirme esnasında içerisine nohut, mercimek ve kıyma gibi ilaveler ile besin değeri daha da zenginleştirilebilir. Tarhana çorbası protein, vitamin ve mineraller açısından iyi bir kaynak olup, her yaş grubu ve bilhassa çocukların tüketimine uygundur.

Türkiye’de neredeyse her yörenin kendine has bir tarhana hazırlayış şekli vardır. En uzun süreni Uşak tarhanasıdır ve 21 gün de hazırlanır. Bunun yanı sıra Kastamonu yöresinin Aktarhanası da çok yaygındır. Bazı yörelerde ise yaş tarhana yapılır.

Tarhana isminin nereden geldiği ise tam olarak bilinmemektedir.

Çeşitli tarihî belgelerde tarhana ile ilgili değişik bilgiler bulunmaktadır. Divan-ı Lugat-it Türk’de yalnız “tar” kelimesine rastlanmıştır. “Yazdan kış için toplanıp saklanan bir çeşit yoğurt “ olarak açıklanmaktadır (Ata lay, 1991: 576).
On altıncı yüzyılda yaşamış olan Mütercim Asım Efendi’nin “Burhan’ı Katı” adlı eserinde İran’da yapılan tarhana anlatılmaktadır. Tarhananın Türkiye’de “terhuvane” veya “terhane” adı ile bulunduğu, birkaç çeşidinin olduğu belirtilmektedir. Bir çeşidinin tarifi şöyle verilmiştir: “Bir miktar hurde bulguru edviyeyi hare ile gereği gibi kaynatup tamamen kıvamını bulduktan sonra üzerine biraz koruk suyu veyahud süd döküp yoğururlar, küçük küçük yumak kesip iktiza ettikçe kaynadup tenavül ederler” (Siya- moğlu, 1961: 7).

Diğer bir anlatış ise, bir iftar vakti, Yavuz Sultan Selim’in Veziri ile tebdil-i kıyafet sokakta gezerken yaşlı bir kadın tarafından orucunu bozmak üzere tanrı misafiri olarak sofraya buyur edilmesini anlatır. Yaşlı nine bilmez baştan misafirlerinin kim olduğunu. Bir tek çorbası vardır yazdan hazırladığı, onu ikram eder. Çorbalar bitince Vezir ağzından kaçırır “ Padişahım doydunuz mu” diye sorar. Ev sahibesi telaşlanır ve özür diler. “ Padişahım burası bir dar hanedir. Biz fakir insanlarız başka bişeyimiz yoktur”. Zaman içinde de o çorbanın adı “dar hane” çorbasından tarhana çorbasına dönmüştür.

Adı nereden gelirse gelsin kışlık sofralarımızın vazgeçilmezidir tarhana çorbası..

Ev ve Yaş Tarhana Fiyatları

Web sitemizden uygun fiyata ev yapımı tarhana satın alablirsiniz.