Türkiye tıbbi bitkiler bakımından çok zengin bir ülkedir ve asırlar boyu bu bitkileri evsel ilaç, halk ilacı olarak da kullanmıştır ve hala da kullanmaktadır. Zaman içinde sentetik ilaçların, büyük ilaç firmalarının ortaya çıkması ile tıbbi bitkiler daha az kullanılır olmuş ve birçoğunun faydaları unutulmaya başlamıştır. Yürürlüğe konulan kanunlar tüm dünyada, tıbbi ve aromatik bitkilerin “ tedavi edici” olarak tanımlanmasını yasaklamış, ancak bitkisel çay veya gıda takviyesi olarak satışlarına izin vermektedir.
Diğer taraftan ise yine tüm dünyada tıp fakültelerinde Fitoterapi veya Homeopati kürsüleri kurulmakta ve bitkisel ilaçlarla çalışan hekimler yetiştirilmekte. Yani, bizce, tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini, tedavi edici yönlerini tıp dünyası yeniden hatırlamakta.
Bütün bunları söyledikten sonra tıbbi bitkilerin bazılarının toksik veya yarı toksik olduklarını, kullanılacak olan her tıbbi bitkinin doğru olarak tanınması gerektiğini, doğru kurutulmasını ve kişiye göre dozaj ayarının yapılması gerektiğini hatırlamakta yarar var. Bizim paylaştığımız kullanma şekilleri, faydaları sadece bilgilendirmek amacı taşır. Hiçbir şekilde teşhis veya tedavi önermeye yetkili ve kalifiye olmadığımız gibi, böyle bir amaç taşımıyoruz.
Bütün bunları yazdıktan sonra tıbbi kullanımı unutulan bitkilerden olan Defne’yi ( laurus nobilis) hatırlatmak istedik.
Hepimiz balık yemeklerinde veya et, tavuk yemeklerinde defne yaprağı kullanmışızdır. Ama defne yüzyıllardan beri defne ağacının doğal olarak yetiştiği tüm yörelerimizde nefes darlığı, kronik bronşit, romatizmal ağrılar, kalp rahatsızlıkları, başağrısı, adele ağrısı, kireçlenme, ülser, basur, arı sokmaları, pişik ve isilik tedavisinde kullanılır.
Bir bardak su içinde 10 dakika kaynatıp, ılındıktan sonra bebeğinizin banyo suyuna katacağınız iki üç yaprağın çayı pişik ve isiliklerin çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
15-20 yaprağı bir litre suda kaynatır oturma banyosu şeklinde kullanırsanız hemoroid tedavisinde yardımcı olur.
Demlenerek hazırlanan defne çayı ise günde 1 çay bardağı olarak tüketildiğinde, bilhassa gece yatmadan önce romatizmal ağrılara ve kireçlenme önleyici olarak yardımcı olur..
Kaynak: Şifa Niyetine, Türkiyenin Bitkisel Halk İlaçları
Prof. Dr. Ertan Tuzlacı