Parfümün tarihçesi neredeyse 4000 yıllık. Çin, Pers, Mısır ve Kıbrıs’ta bulunan arkeolojik kalıntılar dini törenlerde, cenazelerde kullanıldığını gösteriyor. İlk kullanım şekli ise per fumus yani duman yolu ile. Hoş kokulu, çiçek, dal veya ağaç kabuklarını yakarak,yani tütsülenerek, bu dumanı kullanırlarmış eski insanlar. İlk bu şekilde kullanılan bitkiler ise günlük ve sandal ağacı. Daha sonraları ise yine hoş kokulu bitkileri suda veya yağda bekleterek enfleurage dediğimiz yönlemle hoş kokulu sıvılar elde etmeye başlayıp bunları vücutlarına sürmeye başlamışlar. Antik Yunanlılar ve Eski Romalılar bu kültürü Avrupaya taşımışlar. Hatta “lavanta” adı Latinceden “ lavare” yani yıkanmak kelimesinden geliyor.
Ama ilk modern uçucu yağlar ile parfüm yapımı İbn-i Sina sayesinde. Buhar distilasyonunu ve imbiği keşfedip, bitkilerden uçucu yağ üretmek için kullanan o. Osmanlı da ilk ise buhur suyu olarak biliniyor. Sadece sarayda imal edilir ve sarayda kullanılırmış. Daha sonraları gül, karanfil, tarçın, misk, ıtır, tefarik, yasemin kokuları en çok kullanılan kokular arasında girmiş ve halk da kullanmaya başlamış. Bilhassa saray’da hiç kimsenin kötü kokmaması için belirli zamanlarda yıkanma zorunluluğu varmış ve esans kullanımı da statüye göreymiş. Hatta harem de bir esans düzeni varmış. Valide Sultan’ın ayda 70 gr esans kullanma hakkı varken cariyelere sadece 3’er gram verilirmiş.
En kaliteli uçucu yağ hala günümüzde bile İbn-i Sina’nın geliştirdiği teknikle elde edilen yağdır. Saf olarak kullanıldığı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırılarak masaj, saç ve cilt bakımı için kullanılır. Alkolle karıştırılarak kolonya veya başka uçucu yağlar ile karıştırılarak parfüm yapımında kullanılır. İster parfüm endüstrisinde olsun ister Aromaterapi için veya bitkilerin tıbbi özelliklerinden dolayı olsun mutlaka kullandığınız uçucu yağın, buhar distilasyonu yoluyla elde edildiğinden emin olmanızı tavsiye ederiz.
Buhar distilasyonu ile yapılan işlem bitkileri yaş veya kuru olarak, içinde ayrı bir sepeti olan kazana , yerleştirip altta bulunan suyu kaynatıp buhar olarak bitkilerin içinden geçirip daha sonra da bu buharı tekrar soğutup uçucu yağın ve artık damıttığınız bitkinin faydalı özelliklerini taşıyan ve hidrosol ( çiçek suyu) olan suyu birbirinden ayrıştırmaktır.
Çiçek ve yaprağın içeriğindeki yağ oranına göre elde edilen yağ miktarı değişmektedir, yine içeriğe göre damıtma süresi de. Bir litre gül yağı için yaklaşık 4 ton gül yaprağı damıtılır. Lavantada daha fazla yağ vardır yaklaşık 100 kg yaş lavanta 1 litre uçucu yağ sağlar. Aynı şekilde 100 kg kuru adaçayı da bir litre yağ vermektedir.
Bitkilere ve çiçeklere göre distilasyon süresi de 20 dakika ila 8 saat arası, hatta nadir de olsa bazı bitkilerde 24 saati bulan bir süreçtir.
Yan ürün olarak elde edilen, kullanılan bitkinin tüm özelliklerini taşıyan, hidrosol ise başka bir madde ile karıştırılmadan cilde sürülebilir.
Buhar distilasyonu yöntemi ile ürettiğimiz lavanta ve adaçayı yağları, lavanta adaçayı ve fesleğen hidrosolleri tamamen kendi yetiştirdiğimiz bitkilerimizdendir. Hiçbir fenni gübre veya ilaç kullanmadan, en doğal hali ile..